Mijn favorieten

Energielabel

Het energielabel is verplicht bij de bouw, verkoop of verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, horeca, sporthallen en ziekenhuizen.

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.


Overzicht wijzigingen
 
Verplicht sinds 2008 Verplicht per 1 januari 2015
Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur. Uitzondering: bij woningbouw niet ouder dan 10 jaar volstaat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) Definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur. De Energie-Index (de uitgebreide opname) wordt dan een vrijwillig instrument.

Wat als ik geen energielabel heb?

Per 1 januari 2015 zal de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie zal gaan toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Voor woningen kan deze boete oplopen tot € 400.

Tot dusver konden wij de verplichting ontlopen door het opnemen van een clausule in de koopakte. Dit is vanaf 1 januari 2015 dus niet meer mogelijk.Vanaf 1 januari is het mogelijk om het energielabel definitief te maken. Dit kan via de website energielabelvoorwoningen.nl. Een definitief energielabel is nodig bij passeren of bij verhuur. Een volledig energierapport (Energie-Index) mag ook, deze kunnen nu reeds opgesteld worden.

Geen mogelijkheden of zin om e.e.a. 'zelf' te regelen? Via deze link kunt u een extern bedrijf inschakelen. Zij komen bij u langs en helpen u bij het definitief maken van het label.